Fiat money

Pengesedler fra Yuandynastiet er et tidligt eksempel (fra middelalderen) på denne form for betalingsmidler.

Fiat money er det engelske udtryk for et erklæret lovligt betalingsmiddel,[1] som er udstedt af en centralbank, men i modsætning til penge, der repræsenterer en værdi, ikke kan omveksles til fx en bestemt vægtenhed i guld eller sølv.[2] Udtrykket "fiat money" bruges også undertiden direkte på dansk,[3][4] men der bruges også en række forskellige danske udtryk for det samme begreb, således papirpenge[a][5][6][7], autoriserede penge[8], lovpligtige eller autoriserede betalingsmidler[9] samt fiatvaluta[10][11] (en direkte oversættelse af det engelske synonym "fiat currency"). Også den direkte oversættelse "fiat penge" er blevet anvendt.[12]

Moderne økonomier er baseret på sådanne autoriserede, men uindløselige betalingsmidler,[2] der er helt dominerende i betalingsformidlingen. Det gælder således også Danmark.

  1. ^ Montgomery Rollins (1917). Money and Investments. George Routledge & Sons. ISBN 9781358416323. Arkiveret fra originalen 27. december 2016. Fiat Money. Money which a government declares shall be accepted as legal tender at its face value;
  2. ^ a b Hvad er penge?. Den Europæiske Centralbank, 24. november 2015. Hentet 4. januar 2022.
  3. ^ Hans Jørgen Whitta-Jacobsen: Makro 1, forelæsning 4. Penge og inflation på langt sigt. Forelæsningsslides, Københavns Universitet. Citat: "Fiat money (betalingsmiddel) vs. commodity money (byttemiddel)."
  4. ^ Teis Knuthsen: Død over (papir)pengene. Blogindlæg på Børsen.dk 2. maj 2016. Citat: "Det moderne pengesystem er papirbaseret (fiat money), hvilket betyder at pengenes værdi ikke er garanteret af f.eks. guld eller andre aktiver. Penge er noget værd, fordi vi accepterer at det er tilfældet."
  5. ^ Opslagsord i Gyldendals engelsk-danske ordbog 1998. Citat: "fiat money: papirpenge der ikke er baseret på nogen værdigenstand, fx på guld."
  6. ^ Gæld er ikke gratis. Det er naturen, der betaler. Artikel på information.dk 24. juni 2020. Citat: "Fra da af begyndte papirpengenes æra, på engelsk fiat money efter det latinske verbum for ’at blive til’."
  7. ^ Søren Plesner: Bitcoin – kryptisk valuta, spekulativt aktiv eller disruptiv teknologi? Artikel i Finans/Invest 2018. Citat: "Guldstandarden er dog for længst afskaffet, og moderne penge som f.eks. USD er papirpenge (”fiat currencies”), som reelt er værdiløse, men som har en opfattet værdi som betalingsmiddel, fordi regeringen eller centralbanken siger, at den har det."
  8. ^ Prisstabilitet. Hvorfor er prisstabilitet vigtig for dig? Publikation fra Den Europæiske Centralbank (ECB), januar 2011. Citat: "De kinesiske papirpenge havde ikke nogen vareværdi og var kun penge pr. kejserligt dekret eller såkaldte autoriserede penge (dvs. penge uden indre værdi)."
  9. ^ Jørgen Dalhoff og Henrik Grell: Opslagsord i Samfundsøøkonomisk minilex, Gyldendal, 2002. Citat: "fiat money: lovpligtige betalingsmidler, autoriserede betalingsmidler."
  10. ^ Nu vil det første land acceptere bitcoin som officielt betalingsmiddel, men det er ikke uden problemer. Artikel på nyheder.tv2.dk 7. juni 2021. Citat: "Af samme grund mener Michel Avital, professor i digitalisering på Copenhagen Business School, CBS, heller ikke, at bitcoin kan konkurrere med såkaldte fiat-valuta. Fiat-valuta er penge, der udstedes og erklæres som lovligt betalingsmiddel af en centralbank eller offentlig myndighed – for eksempel den danske kroner eller den amerikanske dollar."
  11. ^ PayPal lancerer ny mulighed for at betale med krypto-valuta. Artikel på computerworld.dk 31. marts 2021. Citat: *Det betyder, at kunder, der har bitcoin-kontanter eller litecoins i sin PayPal-digitale tegnebog, nu vil være i stand til at konvertere deres beholdning til fiat-valutaer ved kassen når de foretager et køb."
  12. ^ Hvad er penge? Artikel på Den europæiske Centralbank (ECB)'s hjemmeside, dateret 20. juni 2017. Citat: "Moderne økonomier, herunder euroområdet, er baseret på såkaldte fiat penge. Det er penge, som er erklæret lovligt betalingsmiddel og udstedt af en centralbank, men i modsætning til penge, der repræsenterer en værdi, ikke kan omveksles til fx en bestemt vægtenhed i guld."


Fodnotefejl: <ref>-tags eksisterer for en gruppe betegnet "lower-alpha", men der blev ikke fundet et tilsvarende {{reflist|group="lower-alpha"}}, eller et afsluttende </ref>-tag mangler


© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search